El primer ús conegut de la paraula anglesa ball, amb el sentit d'un cos globular amb el que es jugava, fou l'any 1205 en una compilació de poemes (el Brut de Layamon oChronicle of Britain en anglès). En castellà, la paraula pilota, es va introduir a l'edat mitjana procedent del francès; és de la mateixa família llatina que la paraula "pellis", que significa pell, i al·ludeix a la part exterior o embolcall de cuir que recobreix la cambra d'aire.
En temps dels grecs hi ha molts testimonis sobre la història del joc de pilota amb descripcions de la pràctica d'aquest esport, per exemple esmentant a Alexandre Magne com a bon jugador. A Roma, aquest esport estava prescrit pels met ges com un exercici recomanable per a totes les edats i condicions, senadors, gent del poble.. Fins i tot es van fundar associacions i federacions per a la competició.
El joc va ser estès pels legionaris a les terres de l'Imperi: es va practicar a Bèlgica, França, Itàlia i a la península Ibèrica continuant al llarg de l'Edat Mitjana.
La pilota reglamentària de futbol és de cuir o similar, amb un perímetre d'entre 68 i 70 cm (diàmetre entre 21,65 i 22,29 cm) La seva massa varia de 410 a 450 g i la seva pressió d'inflat, equivalent a 0,6-1,1 atm (600-1100 g/cm²) al nivell del mar.
Encara que a la pilota de futbol rep sovint el nom d'"esfèric”, les pilotes de futbol més comuns són icosàedres truncats amb 12 pentàgons i 20 hexàgons regulars, amb unes cares però, que no són completament planes, sinó lleugerament corbes.
La FIFA defineix tres nivells de qualitat diferents per a les pilotes de futbol.
La pilota de bàsquet mesura entre 69 a 78 cm depenent de si es tracta d'una pilota de bàsq masculí, femení, o infantil. Igualment el pes varia depenent de la categoria variant dels 470 als 650 grams.
La pilota de golf és una pilota específicament dissenyada per jugar al golf, emprada conjuntament amb els pals de golf. No pot pesar més de 45,93 g i cal tenir en consideració que una pilota més pesada arriba més lluny. El diàmetre no pot ser inferior a 42,67 mm i com passa amb els pals, en els tornejos oficials estan subjectes a revisions per tal de verificar que compleixen amb les regulacions vigents.
Els diferents tipus usats depenen de les característiques i preferències dels jugadors. També s'acostuma a fer servir pilotes prèviament utilitzades algunes vegades per altres jugadors, fonamentalment provinents de tornejos.
La pilota és esfèrica i flexible; de 65-67 cm de circumferència, de 260-280 g de pes amb una pressió interior a 0,3-0,325 kg/cm². És doncs, més petita i lleugera que les pilotes emprades en el bàsquet o el futbol. Pot estar feta de diferents materials encara que el més pràctic i utilitzat és el cuir. També hi ha pilotes de plàstic que serveixen per als entrenaments.
La pilota de beisbol és la que s'utilitza per a la pràctica d'aquest esport. La seva circumferència és de 9 polzades (22,5 cm) i no major a 9 1/4 polzades (24 cm) i 5 unces (142 g) de pes, algunes d'aquestes pilotes poden ser usades en lligues infantils. La seva construcció varia: generalment el nucli de la pilota és de suro, cautxú, o una mescla d'ambdós, i en ocasions pot constar de diverses capes. Al seu al voltant hi ha enrotllades unes cintes de diversos materials que inclouen fil i cordill, encara que ocasionalment es pot emprar llana.
No hay comentarios:
Publicar un comentario